15. apríla 2011

Má to zmysel

Od stredy v Bratislave fičí Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava. Tento rok sa rozhodol urobiť zásadný krok. Opustil multiplex, ktorý sa hemží ľuďmi, a vrátil sa do klasických kín v centre mesta, kde v minulosti začínal. Bolo to odvážne rozhodnutie, keďže už nie je cesty späť... keďže kiná v centre Bratislavy postupne umierajú... keďže....
Namiesto Hviezdy je parkovisko, kino Tatra sa taktiež vyparilo rovnako, ako mnoho ďalších... Organizátori FIFFBA sa snažili prísť na to, prečo je to tak.

©smash.sk

Zorganizovala sa verejná diskusia so zástupcami kín, distribučných spoločností, audiovizuálneho fondu, mesta Bratislavy atď. Ľuďmi narvané Barco na VŠMU bolo jasným dôkazom, že súčasná situácia podaktorým nie je ľahostajná. Chvíľami sa zdalo, že diskutujúci budú iba nariekať, aké je všetko mizerné. Ibaže kvôli tomu sa nestretli. Napokon zazneli aj vety typu, čo by sa dalo vylepšiť. Napríklad kino Mladosť, ktoré neustále bojuje o svoju existenciu, prisľúbilo, že si začne budovať značku formou webstránky a pod. Doteraz vedenie kina odrádzalo a odrádza neustále naťahovanie sa o priestor, kde majú páni v "bielych ponožkách" chuť urobiť si hotel.

©smash.sk

©smash.sk
Najodvážnejší výrok bol zo strany Martina Šmatláka, ktorý vyzval Jána Budaja, aby Bratislava vybudovala kvalitné kino v meste, zamerané na európske filmy, keďže tie neponúka dramaturgia multiplexov. Aj napriek tomu, že stoja za to.  Audiovizuálny fond prispeje čiastkou napríklad 100 tisíc, ale nech Bratislavský kraj prispeje tiež čiastkou 100 tisíc a rovnako aj mesto Bratislava. Tu však pán poslanec stratil reč. O vybudovaní kina sa predsa nemožno rozprávať len tak... A na druhej strane, kiná tu sú. Ibaže sa v nich nepremieta. Prečo? To je otázka, na ktorú by mohli odpovedať napríklad páni, ktorí si plnia vrecká na úkor Bratislavy. Tí však nechodia na diskusie tohto typu. Ale aj figúrky, ktoré rozhodujú o spôsobe financovania kultúry v hlavnom meste. Ján Budaj je propagátorom reformy dotačného systému. To asi nie je po vôli každému...
Nie je všetko zas také zlé, ako sa zdá. Peter Dubecký má veľké plány s Charliesom, kde v súčasnosti skapal pes. Chcel by z neho vytvoriť priestor, v ktorom by sa premietali nielen dobré európske filmy, ale aj kvalitná domáca produkcia, či už súčasná alebo staršia. Podmienkou ale je, aby bol Charlies v rukách SFU.

©smash.sk
Plány a sny sú. No treba preto niečo robiť. A práve Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava spravil prvý krok. Oživil a spropagoval kiná, ktorých návštevnosť počas festivalu neskutočne stúpla. Potešil ma výrok režiséra relácie Kinorama, pána Banyáka: "FK 35mm som ešte nikdy nevidel také preplnené. Ľudia normálne sedeli na schodoch. Požiarnici by sa nepotešili... ale my áno. Výborne!"
Presne tak! Výborne! Ľudia chcú kiná v meste. Ľudia chcú chodiť na dobré filmy. Takže treba naďalej oživovať centrum Bratislavy. Chce to však ďalší nápad.
©smash.sk

Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava sa koná v dňoch od 13. - 17. apríla v FK 35mm, v kine Mladosť a v kine SNG. Viac o festivale: www.fiffba.sk