5. júla 2011

Fest fajná Fest Anča

Neviem čím to je, ale na Fest Anči je vždy príjemná atmosféra. Slovo uvoľnená je ešte konkrétnejšie. Možno to robí prostredie Stanice Žilina Záriečie... možno ľudia... možno filmy... sprievodný program. Neviem. Ráno sa stretávate v kaviarni na čaji s koláčmi a palacinkami s prižmúrenými očami. Prebúdzate sa počas Raňajok s tvorcami, listujete si v programe, krúžkujete, čo by ste chceli vidieť a napokon aj tak polovicu z toho neuvidíte. Pretože sa zamotáte tu a tam, zarozprávate sa s ľuďmi, prípadne sa program trochu posunie... A aj tak sa stále cítite parádne.
Festival sa tentoraz rozrástol  do  Mestkého divadla a Multikina City Cinemas v  OC Mirage. Keďže išlo o premiéru, odpustíme organizátorom, že v týchto priestoroch až tak príliš festival nežil. Pozor, pozor! Nemyslím tým návštevnosť. Kinosála bola natrieskaná. Chýbali mi tu ľudia, ktorí by filmy uvádzali... ktorí by mali na sebe napríklad tričko Fest Anča... chýbala mi tu aspoň tretina atmosféry, ktorá bola na Stanici. Možno nabudúce.
Čo je však nadôležitejšie, Anča sem dotiahla  výborné tituly, ako švédske sci-fi Metropia, ktoré poteší všetkých priaznivcov orwellovskej tematiky. Alebo Iluzionistu od mága Sylvaina Chometa, tvorcu legendárneho Tria z Belleville či snímku Jana Švankmajera Prežiť svoj život, pred ktorým je ako predfilm prekrásna slovenská animovaná snímka Kamene od Kataríny Kerekesovej.  
Ako by českí obyvatelia povedali, výborná podívaná bola aj sekcia Cartoon d’Or venovaná laureátom tejto prestížnej ceny za najlepší krátky animovaný film (ceny porovnateľnej k Oscarom za animovanú tvorbu). Takže tu nechýbal napríklad film Logorama víťaza Oscara v roku 2010.
V slovenskej premiére sme videli  aj novinku od kontroverzného britského režiséra Philla Mulloya, celovečerný film Goodbye Mr. Christie. Za zmienku stojí aj ďalší celovečerák hollywoodskeho scenáristu Simpsonovcov Mika Reissa - Queer Duck o homosexuálnom káčerovi.
Fajnšmekri si pochvaľovali retrospektívu tvorby ruskej animátorskej legendy Ivana Maximova, ktorý zasadol v medzinárodnej porote krátkych filmov Anča Award.  Jeho kolegyňami boli Eva Michalková zo Slovenska a Veljko Popović z Chorvátska. Nuž a tu sú ocenené diela:

1. cena:
Krokodíl / Kaspar Jancis, Estónsko





2. cena:
Rozhnevaný muž /
Anita Killi, Nórsko

 3. cena:
Stanley Pickle / Victoria Mather, Veľká Británia



Tento rok po prvýkrát bojovalo o priazeň poroty aj 37 animovaných videoklipov z trinástich krajín. O víťazoch rozhodla dvojčlenná porota v zložení Pip Chodorov(USA) a Tamás Liszka(Maďarsko).

1. cena:
Lose This Child / Yuval a Merav Nathan, Izrael




 2. cena:
Kofeín / Patricii Luna, Russia a Danae Diaz, Španielsko


 3. cena:
Baby I‘m yours / Irina Dakeva, Francúzsko



Fest Anča je podľa mňa jedno z najlepších podujatí na Slovensku. Okrem animákov stojí za reč aj sprievodný program. Začínajúc obľúbeným Animation Karaoke Battle, cez špeciálne vydanie Pecha Kuche, animovanie wafličiek, odborné prednášky, koncerty až po spanie v stanoch pod nadjazdom.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára