6. januára 2012

Démoni na DVD

Róbert Šveda patrí k mojim obľúbeným slovenským režisérom. Nedávno vyšiel jeho debutový film Démoni na DVD. V poviedkovej snímke s v hlavných úlohách zahrali tri dámy. Vtedy ešte neznáma  Eva Kerekes, Dada Duditšová a Beáta Dubielová. Tri ženy, tri poviedky... tri príbehy...  dvadsaťročnej naivnej zdravotnej sestričky Sone, ostrieľanej tridsiatničky Dáše a krehkej štyridsiatničky Kláry. Sú úplne odlišné, a predsa majú čosi spoločné. Počas zimných sviatkov sa snažia nájsť skutočnú lásku.



Soňa bezhlavo podľahne kráse zamilovanosti. Dáša zas odchádza za vysnívaným mužom ďaleko od domova, avšak spoznáva ešte kohosi iného. Klárin príbeh je o vzťahu, ktorý už nefunguje, o manželovi, ktorý hľadá niečo iné ako lásku, a o bláznoch, ktorí chcú byť milovaní. Ako hovorí samotný režisér: „Démoni sídlia v každom z nás, je to sila, ktorá nás núti robiť veci nelogické, iracionálne, núti nás vzoprieť sa spoločenským pravidlám. Moji Démoni nie sú diabolskí. Sú túžbou i sebaklamom zúfalého hľadania lásky. Zápasom o to byť milovaná a môcť milovať.“  V snímke ďalej uvidíte napríklad Laca Hrušovského, Martina Meľa či výborného Attilu Mokosa.

DVD Démoni obsahuje okrem samotného filmu krátke snímky Róberta Švedu, ktoré len tak na webe nenájdete: Odchod; Sen predstava fantázia Bendy Kristovej; Cez prah.

Režisér získal za Démonov hlavnú cenu Zlatý debut na medzinárodnom festivale Třinecké filmové babí léto, ocenenie Igric za Najlepší televízny film a Cenu slovenskej filmovej kritiky za najlepší film roku. Jeho tvorbu poznáte najmä z TV obrazoviek. Podieľal sa na vzniku seriálov Mesto tieňov, Odsúdené, Kriminálka Anděl, Ako som prežil alebo dokumentárnom cykle Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Pre Slovenskú televíziu režíroval film Fejs, ktorý vznikol na motívy klasickej divadelnej hry E. Rostanda Cyrano z Bergeracu. V máji uvedie do kín ďalšiu celovečernú snímku Anjeli v hlavnej úlohe s Petrom Bebjakom a  Kristínou Farkašovou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára