4. mája 2011

Multiplace

2. mája sa v troch európskych krajinách naraz začal 10.ročník festivalu Multiplace. V priebehu tohto týždňa sa k nim postupne pridajú ďalšie tri krajiny.

Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Island, Rumunsko, Slovensko.
Brno, Praha, Nantes, Budapešť, Reykjavík, Cluj, Trnava, Bratislava.

Šesť krajín - deväť miest. Spojili sa zaujímavými umeleckými prezentáciami, inštaláciami, tvorivými dielňami, diskusiami, výstavami, koncertmi... Spojili sa v jednom projekte Multiplace, ktorého idea sa zrodila na Slovensku. Hlavnou témou tohtoročného festivalu je Remake, čiže re-interpretácie inšpiratívnych diel z bohatej histórie umenia nových médií.

V Bratislave sa jubilejný 10. ročník odštartoval výbornou výstavou v galérii Enter. Mám na jazyku neskutočne veľa superlatívov. Galéria je totiž v starom, mierne zanedbanom dome na Zámočníckej ulici. Vojdete do nej cez drevené vráta a máte pocit, že ste zrazu v inom svete. A keď človek zbadá ešte k tomu inštalácie, tak sa cíti ako v inej dimenzii.
  
program Jana Nálepu generujúci zvuky z partitúr slovenského umelca Milana Adamčiaka. 



Ocusonic aka Esoterica je írsky umelec, ktorý spracúva nahrávky z experimentálneho televízneho štúdia z 80. rokov


Jiří Suchánek (CZ) / Medusa

Václav Peloušek (CZ) / Drawing machine – Stroj 02
Jan Nálepa (CZ) / Partitura

Jiří Suchánek (CZ) / Medusa



workshop Re-Paik





Multiplace nie sú iba výstavy....
 
Trnava sa do programu zapojila projekciou animácie Viliama Slaminku “Kto je tu šéf?!” pred Galériou Jána Koniarka. Koncept animácie je myslený ako nepriama reakcia na nedávne snahy, dôvody a následné odvolanie Vladimíra Beskida z postu riaditeľa Galérie Jána Koniarka v Trnave. Človeku príde až zle z toho, čo sa v súčasnosti v Trnave deje. Nový riaditeľ nezmyselne stopol naplánovaný program galérie, a tým aj program festivalu Multiplace. Odporúčam prečítať si článok na Blogu Michala Hvoreckého Krátke stanovisko k dlhodobému problému, kde trefne poznamenal: "Tento štát nielenže svojich umelcov nepodporuje, ale sústavne im hádže polená pod nohy a blokuje ich prácu. Prečo sa v župe neozve opozícia? Čo na to minister kultúry?"

Mňa osobne by ešte zaujímalo, či pán minister vie, čo je to kultúra... Zatiaľ taký dojem nemám... a vôbec ani o samotnom Ministerstve kultúry. Veď napríklad je 2. máj a ešte stále nie je jasno v podpore kultúrnych projektov na rok 2011. Našťastie zopár ľudí neodradila táto trápna slovenská situácia a zorganizovali festival Multiplace. A našťastie festival funguje aj v ďalších krajinách.

V Prahe Multiplace otvorila preformance Alexandry Moralesovej a Georgea Bagdesarova. Paralelne v Reykjaviku prebieha interaktívna videoinštalácia, ktorá v priebehu týždňa pokračuje sériou hudobných a vizuálanych experimentov.
Brno ponúklo pravý „synestetický zážitok 21.storočia“- laserovú show Robina Foxa. Remakovo-noisovým večerom sprevádzali aj Derek Holzer s projektom Tonewheels a domáci multimediálni umelci Peter Gonda (gnd), Michal Cab (Cab) a Tomaš Hrůza.

Robina Foxa si ľudia užili aj v bratislavskom A4-nultom priestore, kde hral druhý festivalový deň. Okrem neho to vtipne rozbalil aj skladateľ a vokalista Alex Nowitz, ktorý pomocou upravených bezdrôtových Wii kontrolerov nahráva, prehráva a mení svoj hlas v reálnom čase. A do tretice vystúpil aj španielsky umelec, aktivista a DIY-kutil Víctor Mazón s audiovizuálnym predstavením, ušitým na mieru práve pre túto príležitosť. Víctor Mazón okrem toho vedie v Progressbare na Cukrovej 14 v Bratislave tvorivú dielňu "Voltage Control", kde si môžu účastníci vyrobiť vlastný analógový audiovizuálny syntetizátor.

Alex Nowitz

performance Robina Foxa

po vystúpení: Robin Fox a Víctor Mazón

vtipná inštalácia Zuzany Godálovej (SK)
Multiplace toho ešte ponúka veľmi veľa. Určite sa oplatí vo štvrtok vernisáž výstavy DMA v Nantes, v piatok koncert Bena Frosta v bratislavskom A4 nutlom priestore alebo v sobotu v brnianskej Fléde formácia Bios, ktorá predstaví postmetalový remake dokumentárneho filmu legendárneho režiséra Martina Slivku Voda a práce (1963). Nedá sa teleportovať do každého miesta Multiplacu a ani to nie je potrebné. Všade je totiž na výber niečo, čo si nemožno nechať ujsť. Stačí sa pozrieť na stránku festivalu a vybrať si: www.multiplace.org



  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára