9. mája 2011

Multiplace tváre

Včera sa skončil 10. ročník festivalu Multiplace. Festival, ktorý v duchu Remake me high ponúkol zaujímavé výstavy, koncerty, tanečné vystúpenia, projekcie... atď. Ale hlavne festival, ktorý bol nabitý parádnou atmosférou. Keď sa tak obzriem dozadu, mám dojem, že to bol najsilnejší ročník. Teda, aspoň v Bratislave. Aj keď ho sprevádzali podivné situácie.

Hneď v úvode nový riaditeľ  v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave zrušil naplánovaný program Multiplacu. Niektorých ľudí to našťastie neodradilo. Stretli sa pred bránou galérie a na jej vonkajší múr Viliam Slaminka premietol animáciu Kto je tu šéf.

Vo štvrtok sa udialo ďalšie prekvapenie. Počas príprav popoludňajšieho programu v Midl Space na Župnom námestí vošiel dnu správca budovy a dosť divným spôsobom ľuďom oznámil, že sa im ukončila   zmluva a musia priestor do   16. hodiny vyprázdniť. Ústny prísľub o predĺžení nájmu sa kamsi vyparil. Festival sa v priebehu asi hodiny musel presťahovať do iných priestorov...  Nevidím do toho, čo sa medzi "Midlspaceákmi" a správcom budovy odohrávalo v predchádzajúcich dňoch, avšak narušenie medzinárodného podujatia a spôsob takejto komunikácie mi príde úbohý. Chvíľami mi to pripadalo, že podaktorí "dospeláci" majú potrebu správať sa k mladým ľuďom bez úcty.  Celkom dobre o situácii v Midl Space píše  v krátkom článku na infore Lina Krišková.

Multiplace sa chtiacť nechtiacť stal zrkadlom súčasnej spoločnosti. Je tu mnoho ľudí, ktorí majú záujem o umenie, mnoho nadaných tvorcov a mnoho tých, ktorí akýmkoľvek kultúrnym prejavom bránia nekultúrnym spôsobom.

Zamerajme sa teraz len na tváre, ktoré umeniu neškodia, na tváre Multiplacu:




















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára