9. augusta 2011

Ján Nálepa

Honzu som si všimla v galérii Enter počas festivalu Multiplace, kde vystavoval objekt Partitura generujúci zvuky z partitúr slovenského umelca Milana Adamčiaka. Vo svojej tvorbe sa zameral na oblasť nových médií, kde prepája materiálno s virtuálnym. Vytvára hudobné a vizuálne kompozície, interaktívne inštalácie, ktoré intenzívne pôsobia na naše vnímanie a vyvolávajú rozličné emócie. Človek sa chvíľami cíti ako v podivnom svete podmorských bytostí, má chuť sa dotknúť zvuku, svetla... čohosi nie možného.
A teraz stručne: Ján Nálepa je absolventom bakalárskeho štúdia architektury na Fakulte umění a architektury v Liberci. V súčasnosti študuje v Ateliéry supermédií Federca Diáza a Davida kořínka na VŠUP. Odporúčam pozrieť si jeho portfólio: http://www.smicka.cz/honza/index.html

Jan Nálepa, Kim Ki-Duk: Seom (2010), mapping 
Multimedia installation (pvc,autorský zvuk,videoprojekce délka: 30min) /2010/

"Objekt je založen na základní myšlence transformace filmu do sochy za pomoci barevných teorií z přelomu 19. a 20. století. Filmové scény jsou abstrahovány do barev a jejich kombinací za účelem vyvolání čisté emoce, která nebude zatížena ničím konkrétním. Filmem zvoleným k transformaci je Kim Ki-duk : The Island (Seom), 2000, podle něhož byl zvolen vizuální vzhled. Socha symbolizuje japonské zahrady (tzv. Rock Grdens, Zen Garden nebo taky dry landscape), které byly inspirovány meditativní atmosférou filmu i scenérií, ve které se děj odehrává. Meditativnost je důležitým prvkem objektu." 

Akt-orgasmus (2010-2011)

"Instalace je jakousi symbiosou hmoty a zvuku (vibrace). Objekt funguje jako prostorová partitura z které je generována zvuková kompozice. Zvuk se odvíjí podle uspořádání jednotlivých prvků objektu, jejich velikosti, charakteru atd. (osa x určuje čas, osa y hlasitost a osa z je frekvence.
Symbiosa hmoty a zvuku mě dovedla k lidskému tělu, jeho pochodům a zvukům. Rozhodl jsem se analyzovat fungování hlavních lidských orgánů při lidské aktivitě v tomto případě při ženském orgasmu. Objekt obsahuje informaci o fungování a průběhu, jed tedy o abstrahovaný záznam děje. Převodem na zvuk jsou tyto informace čteny a formovány do podoby která je pro člověka srozumitelnější podvědomě známá." Ján Nálepa 



"Projekt Paleta je prostorová, abstraktní, zvuková skladba generovaná obrazem (resp. barvou) a vznikající v závislosti na pohybu diváka v jejím prostoru. Práce je inspirována malířskou paletou a vzorníky, ale není paletou jako takovou, je spíše obrazem, který z palety vzniká až při účasti diváka na obraze. Obraz je tvořen osmi barevnými tóny v základní barevnosti (red, green, blue, cyan, magenta, yellow, key), při čemž poslední barva je zde obsažena dvakrát. Každá barva generuje jeden tón (jednu notu), která má ještě šest dalších barevných odstínů, takže i zvuk v šesti dalších oktávách." 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára