19. septembra 2011

Nový slovenský večerníček je na ceste

Režisérku, animátorku a producentku Katarínu Kerekesovú môžete poznať aj vďaka filmu Kamene, ktorý bol prednedávnom v kinách (http://www.foolmoonfilm.com/?pid=film-stones). Prečo tu ale o nej vlastne píšem? Ako  prvá tvorkyňa zo Slovenska bola vybratá so svojím novým projektom animovaného seriálu Mimi a Líza na prestížne Cartoon Forum.

Aby bolo jasno. Cartoon Forum (http://www.cartoon-media.be/FORUM/about.php) je  top európske podujatie určené pre výrobcov a vysielateľov animovaných seriálov. Účastníci tu majú vynikajúci šancu na prezentáciu projektov, vytváranie medzinárodných koprodukcií, a tým aj možnosť vzniku nových kvalitných animovaných záležitostí.

Nejde o žiadne malé podujatie. Od svojho vzniku v roku 1990 víta každoročne približne 750 účastníkov: tvorcov, potenciálnych investorov, TV vysielateľov, producentov, ale i novinárov. Vďaka Cartoon Forum bolo za ostatných vyše 20 rokov dofinancovaných viac než 450 animovaných seriálov! Tento rok sa konalo od 13. do 16. 9. v starobylom poľskom meste Sopot. Prezentovalo sa na ňom 66 projektov z rôznych krajín Európy. Jedným z nich bol samozrejme aj 2D animovaný seriál Kataríny Kerekesovej, Mimi a Líza. Svojou účasťou režisérka nielenže otvorila dvere medzinárodnej spolupráci na svojom projekte, ale aj slovenským tvorcom do profesionálneho sveta európskeho animovaného priemyslu.


Mimi a Líza je 13 - dielny večerníčkový seriál o dvoch dievčatkách z jedného činžiaka. Áno, už sme počuli a videli veľa príbehov o dvojici kamarátok... ibaže tento projekt neponúka len mnoho dobrodružných a vtipných momentov, no aj posolstvo o nutnosti tolerovať všetky deti bez rozdielu. Malá Mimi je totiž slepá. Kerekesová jej svet nezobrazuje ako sivý a smutný, práve naopak. Mimi je silná postava. Čokoľvek okolo seba vníma veľmi intenzívne ostatnými zmyslami a často práve vďaka nim dokáže vyriešiť zložitý problém. Mimi tak Líze aj detskému divákovi dokazuje, že svet slepého dieťaťa môže byť vlastne veľmi farebný a oplatí sa ho spoznať.


Na Cartoon Fore bolo odborné publikum oslovené práve spojením neobvyklej protagonistky, vizualizácie jej vnímania, fantastických dobrodružných príbehov a zaujímavých výtvarných návrhov.

 Projekt Mimi a Líza je momentálne len v plienkach. Dokončujú sa scenáre a v postprodukčnom štúdiu „ekran“, pod vedením animátora Petra Košťála, sa vyrába pilotná časť. Ako sa bude vyvíjať osud seriálu môžete sledovať na stránke produkčnej spoločnosti Fool Moon: http://www.foolmoonfilm.com/?pid=development

Odporúčam si pozrieť aj výtvarné návrhy Katky Kerekesovej: http://www.foolmoonfilm.com/?pid=film-mimi#gallery


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára